Fajáték és fejlesztő játék webáruház

FALAND.HU

FALAND.HU

5 Tipp - Hogyan vezesd le a gyerekek energiáját télen

Mindezt úgy, hogy ne állítsák feje tetejére a házat!

2019. február 13. - FALAND.HU

Tudom sokszor nem egyszerű lekötni gyermekeinket. Hidd el tapasztalatból mondom. Én is egy 3 és 6 éves - örökmozgó gyermek anyukája vagyok.

Már az ötödik játékot veszik elő, de az is csak 5 percig érdekes.

Ismerős Nektek is?

De mi a megoldás, mivel kössük le a figyelmüket?

És ekkor jön képbe anya egy fantasztikus ötlettel.

Ebben a posztban 5 tippet fogok Neked adni, hogy gyermeked lefoglald.

 

1. Titokzsák

A játék alapja elsősorban a tapintás, de nagyon jó szókincs-fejlesztő is.

Keressünk otthon egy nagyobb textilzsákot, vagy akár egy nagyobb tálat - amit egy ruhaanyaggal letakarunk, akár egy kartondobozt. Lényege, hogy könnyen bele tudjanak nyúlni és megtapogatni a tárgyakat. Tegyünk bele olyan dolgokat, melyeknek jellegzetes lehet a mérete, formája vagy éppen az anyaga. Erre azért van szükség, hogy gyermekünknek ne legyen kudarcélménye, könnyen fel tudja ismerni a tárgyakat. Kérjük meg, hogy fogjon meg egyet a titokzatos tárgyak közül, tapogassa meg és próbálja meg körülírni, hogy mit érez. (pl.: puha, kerek, érdes, szúrós, ...) És mielőtt kihúzná nevezze meg. Nem csak jó szórakozás lehet ez a játék, de ahogy beszélgettek a tárgyakról, fejleszthetitek vele a gyermeketek szókincsét is.

unnamed.png

2. Ügyességi labdadobáló

Szükségünk lesz papírkosárra, vagy kartondobozra, vagy egy mélyebb konyhai tálra. Ez lesz a célpont, amibe bele kell találni. Ezt helyezzük a szoba közepére. A labdát helyettesítheti egy babzsák, egy puha szivacslabda, vagy akár egy kisebb plüss játék. Kérjük meg gyermekünket, hogy dobja bele a tárgyat a tárolóba. Fokozatosan távolodjon el a célpontól és így próbálkozzon tovább. Kitalálhatunk jutalmat is, ez lehet egy cukorka, egy matrica, de akár egy ölelés is.

ball-ball-pit-balls-681118.jpg

3. Kincskeresés a lakásban

Anya feladata, hogy készítsen a lakásról egy térképet (a térképet közösen is készíthetitek). Próbáljunk megjelölni egyszerűen és érthetően rajta a lakberendezési tárgyakat, hogy gyermekünk is eligazodjon rajta. Kérjük meg esetleg hogy színezze ki, amíg mi elrejtjük a lakás több pontján a kincseket. A kincs lehet egy pénzérme, egy cukorka, igazából ez a fantáziánkra van bízva. Amint megvagyunk a kincsek elrejtésével, a gyerkőc pedig a színezéssel, már indulhat is a kincskeresés.

boy-child-cute-576835.jpg

4. Gyurmázás

Kereskedelmi forgalomban is számtalan színű és állagú gyurma közül választhatunk. De mégiscsak az az igazi, ha közösen készítjük el a gyermekünkkel a hagyományos só-liszt gyurmát. Először is álljon itt egy recept a gyurma elkészítéséhez.

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg apró szemű só, 125 ml víz, 1,5 - 2 evőkanál élolaj.

Elkészítés: A lisztet keverd el alaposan a sóval, majd folyamatosan add hozzá a vizet és az olajat.

Alaposan gyúrd össze az egészet. Ételfestékkel színezheted is. 

2-3 nap alatt szobahőmérsékleten megkeményedik, így készíthetsz belőle díszeket, állatfigurákat, járműveket, láblenyomatot. Természetesen, kiszáradás után is dekorálhatod festékkel.

És lássuk, miért is jó, ha gyermekünk gyurmázik?!

- fejleszti a kézügyességét, a finommotorikai készségeit, azzal hogy apró kezeivel megmunkálja a gyurmát, formázza

- fejleszti a képzeletét, mivel gyurmázás során el kell képzelni, megterveznie, hogy mit szeretne megalkotni,

- megnyugtatja a gyermekünket, segít neki levezetnie a feszültséget.

play-food-green-produce-color-baking-1198013-pxhere_com.jpg

5. Festés kicsit másképp

Szükségünk lesz egy szívószálra és tempera festékre. A temperát először keverd össze vízzel, hogy híg festéket kapj, majd ebből önts egy keveset a papírlap közepére. Ezután vegyél a kezedbe egy szívószálat és a papírtól kb. 10 cm-re tartva fújj át rajta úgy, hogy a levegő elmozdítsa a vizes festéket a papíron. Nem lesz két egyforma alkotásod. Minden egyes festékpaca másképp fog elmozdulni. 

A kisfiam Bendegúz is készített ilyet az óvodában, ők úgy nevezték el, hogy "vírus". A képen az ő munkáját látjátok.

img_1417.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://faland.blog.hu/api/trackback/id/tr1914625094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása