Fajáték és fejlesztő játék webáruház

FALAND.HU

FALAND.HU

Érzékszervi fejlesztés

Az érzékelést fejlesztő gyakorlatok kellően bonyolultak ahhoz, hogy kihívást jelentsenek.

2019. augusztus 13. - FALAND.HU

Nagyon fontos, hogy már egészen kicsi korban tudatosan fejlesszük gyermekeink érzékszerveit. Fejlesztendő területek közé tartozik a látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás. 

A Montessori-intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek erre, olyannyira hogy a tanterv jelentős részét teljes egészében az érzékszervi tudatosság fejlesztésének szentelik.

És valóban nem kell nagy dolgokra gondolni, éppúgy, ahogy a Montessori-módszer lényege is az egyszerűségben rejlik.

A gyermekek környezetét úgy kell kialakítani, hogy az illeszkedjen az aktuális fejlődési szakaszhoz. Segítse lelki és fizikai fejlődésüket, s lehetőséget adjon arra, hogy szabadságukkal éljenek.

 

Egyszerű gyakorlatok, egyszerű, könnyen beszerezhető eszközökkel

Az érzékszervi fejlesztés legegyszerűbb gyakorlatai során pl.:

- tárgyakat kell párosítaniuk a gyerekeknek, különböző tulajdonságok alapján (hosszúság, magasság)

- vagy éppen súly, illat, íz, hőmérséklet alapján kell párosítani dolgokat,

- sorrendet képezni, adott tulajdonságok alapján.

A gyerekek érdekesnek találják ezeket a játékokat és kirakókat, mert kellően bonyolultak ahhoz, hogy kihívást jelentsenek - a játék és fejlesztés mellett pedig szókincsük is bővül, hiszen megtanulnak szavakat, színeket, formákat, tulajdonságokat.

Most pedig jöjjön pár példa, arra hogy milyen egyszerűek is ezek a gyakorlatok. Sok mindent saját kezűleg is elkészíthetünk, de ma már számos Montessori eszköz kapható.

 

Szétválogatás (2-5 éves gyermekek számára)

Biztos mindenki talál otthon színes gyöngyöket, kupak, fakockát, gombokat, amiből sok van és nagyon színe. Össze kell borítani őket egy nagyobb tálba, majd mutassuk meg neki, hogyan válasszon ki egyet, tegye egy kisebb edénybe, és keresse ki a hozzá hasonlókat. (Mindig felnőtt felügyelete mellett adjunk gyöngyöt, gombot a gyermekünknek a lenyelés veszélye miatt.)

10010023_3.jpg

Egymásra illeszthető formák (1,5 - 3 éves gyermekek számára)

Szükség lesz hozzá egy egymásra illeszthető kockakészletre, vagy poharakra.

A torony építése a feladat, alulra kerül a legnagyobb kocka, így egyre kisebb kockákkal építkezünk tovább. Megtanulják közben a nagy-kicsi szavak fogalmát.

Egyszerű puzzle játékok (2-5 éves gyermekek számára)

Kisebb gyerekeknek igyekezzünk olyan kirakót venni, amely kevesebb darabból áll, és fogantyú található rajta. Kerüljük a kartonból készülteket, mert ezek még könnyebben sérülnek az ő kezükben, válasszunk fából készültet és lehetőleg olyan, melynek van kerete. 

Memóriajátékok (3-5 éves gyermekek számára)

Fejleszthető vele a vizuális memória, és a mintafelismerés készsége. 

Saját magunk is elkészíthejük, de már szépen kidolgozott változatok is kaphatóak, akár fából, akár papíralapon. Kezdetben 8-10 párnál ne legyen több, később fokozatosan emelhetjük a számot,

 

Geometriai formák rudakon, vagyis az ún. Montessori-torony

( 2-4 éves gyermekek számára)

Sokfajta változat létezik belőlük, de a lényege ugyanaz, egy vagy több oszlopra kell felhelyezni az elemeket, különböző geometriai formákat. Hasonlóakat keresni, akár színben, formában, vagy akár egy mintát kirakva. A gyermek maga fogja észrevenni, ha hibát vétett

 

Az érzékszervi tudatosságot fejlesztő gyakorlatoknak köszönhetően gyermekünk később is jobban méltányolja majd az őt körülvevő világot!

A bejegyzés trackback címe:

https://faland.blog.hu/api/trackback/id/tr6715007254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása