Fajáték és fejlesztő játék webáruház

FALAND.HU

FALAND.HU

Mennyit időt töltsön a gyermekünk a tv előtt?

2019. március 06. - FALAND.HU

Biztos bennetek is felmerültek már az alábbi kérdések!

Biztosan jó-e ha gyermekünk annyit ül a tv előtt? Vajon ez a műsor neki való lehet? Hogyan kezeljem, ha lekapcsolom a tv-t és csemetém hisztizni kezd?

Tegye föl a kezét az, aki még sohasem kapcsolta be a készüléket gyermekének azzal a céllal, hogy addig legalább csöndbe lesz, még megfőzi az ebédet, vagy kivasal, vagy éppen elintéz egy telefont. 

Jelentem én nem teszem föl, mert bizony nálunk is előfordul.

De mi a helyes megoldás? Hogyan és mennyit töltsön a gyermekünk a képernyő előtt?

people-technology-boy-home-young-sitting-949763-pxhere_com.jpg

Ha a szülőknek szabad, nekik miért ne?

Gyermekünk első számú példaképei Mi, Szülők vagyunk. Tehát ha ő azt látja, hogy Apa és Anya, munkából hazajövetel után beül a kanapéra, és már kapcsolja is be a tv-t, akkor joggal hiheti azt, hogy amikor ő is hazaér az oviból, iskolából, akkor ugyanígy járhat el. Ha nem akarjuk gyermekünket egész délután a képernyő előtt látni, Mi se tegyük ezt. 

Legyen különválasztva a játékidő és a tv-nézéssel töltött idő

Sokszor bekapcsol tv mellett a gyerekek hozzákezdenek egy másik tevékenységhez is. Pl színezni, építőkockázni,  babázni vagy éppen autóval játszani. Ilyenkor az a leghelyesebb, hogy anélkül hogy felhívnák rá a figyelmet, egyszerűen csak kapcsoljuk ki a készüléket. 

Válogassuk meg, milyen műsorokat engedünk nézni gyermekünknek.

Saját tapasztalat, hogy sokszor belefutottam már én is olyan mesébe, ami életkorilag a kisgyermekeknek szóló műsor volt, mégis volt benne erőszak, bántalmazás. A szülő felelőssége, hogy mit enged és mit nem. Ha mégis belefut a gyermekünk ilyen műsorba, akkor magyarázzuk el neki, hogy miért nem helyes amit a tv mutat neki.

A tv nézésnek megvan a maga ideje

Ne essünk abba  a hibába, hogy a elpazaroljuk az értékes szabadidőt, az együtt töltött idő. Nem szabad hagyni, hogy a szabadtéri programok és közös játszás rovására menjen.

people-lawn-play-boy-kid-cute-557800-pxhere_com.jpg

Nem leszel attól rossz szülő, ha hagyod, hogy gyermeked leüljön a tv elé. A szülő felelőssége abban áll, hogy a gyermeke mindennapjait ne a folyamatos, hosszú idejű, ellenőrizetlen tv nézés tegye ki, mivel a gyermek fejlődésében ennek bizony negatív hatásai is lehetnek. Ne hagyd, hogy a tv nevelje a gyermekedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://faland.blog.hu/api/trackback/id/tr2114671461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása